Het bevrijdingsvuur komt naar Loon op Zand

Image

Vrijheid is niet zo vanzelfsprekend. In de nacht van 4 op 5 mei gaat een groep lopers vanuit uit De Gemeente Loon op Zand het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen. Dit vuur is vanuit Engeland naar Normandië gebracht. In de volgorde waarop de geallieerden Europa hebben bevrijd wordt het vuur verspreid. In de avond van 4 mei is het in Wageningen waarna het vuur om 0.00 uur in Wageningen wordt ontstoken en wordt het  in de nacht van 5 mei over heel Nederland verspreid.

Vrijheid is niet (zo) vanzelfsprekend

Vrede en vrijheid zijn in Nederland vanzelfsprekend. Zo van zelfsprekend dat we er niet altijd over nadenken. Een jaar geleden werd deze vanzelfsprekendheid omgezet in onzekerheid. Nog steeds wordt Oekraïne bezet door Rusland. Dagelijks zien we op tv  verschrikkingen, verwoestingen en wreedheden, net zoals in de tweede wereldoorlog.

Krachtig gebaar

Op 4 mei herdenken we de doden die gevallen zijn tijdens de tweede wereldoorlog, in Nederlands Indië en tijdens vredesmissies overal in de Wereld. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Dat doen we met feestelijke festivals, concerten en evenementen. Juist tijdens deze evenementen kunnen we een krachtig en vurig pleidooi houden. Een pleidooi waarmee we willen aangeven dat het vuur van vrede en vrijheid voor iedereen, waar ook in de wereld moet branden.

Vrijheid geef je letterlijk door

Op 5 mei zal een groep lopers uit de gemeente Loon op Zand en omgeving het bevrijdingsvuur ophalen. Zij zullen dit krachtige symbool ophalen voor Hotel “De Wereld” in Wageningen. Hier werd in 1945 de capitulatie van nazi Duitsland getekend.
De vlam zal worden overhandigd door een oorlogsveteraan. Vervolgens zullen onze lopers het vuur in estafette naar Loon op Zand brengen.

Het vuur ontsteken

Om 15:00 uur zal het vuur worden ontstoken door Burgemeester Hanne van Aart. Onder leiding van Yvonne Grootswagers en Ad Leermakers zal een groep wandelaars, chauffeurs en betrokken chauffeurs een route afleggen van ongeveer 80 kilometer.
Een hele tocht, een hele prestatie die symbool staat voor het samen blijven aanwakkeren van de vlam die symbool staat voor onze vrijheid.

Sluit aan en loop mee

Op verschillende punten kunnen verenigingen, belangstellenden en sympathisanten aansluiten bij de lopers. Via het galgenwiel (Waalwijk) loopt men naar Loon op Zand ,Bij het vredesmonument aan de Horst (Kaatsheuvel) is het eerste aansluitingspunt , Bij de carpoolplaats aan de Hogesteenweg, De Venloene en de kerk in Loon op Zand  kan ook aangehaakt worden.

Van de kerk naar Het Witte Kasteel

Zowel de kerk als Het Witte Kasteel zijn in de oorlog enorm beschadigd. Wie herinnert zich niet de afbeeldingen van de verwoestingen van deze monumentale gebouwen vlak naar de tweede oorlog. De organisatie ziet het als een prachtig symbool om met het vuur langs deze monumenten te lopen.

Ontsteken van het bevrijdingsvuur

Bij Het Witte Kasteel zullen verschillende Loonse verenigingen aanwezig zijn. Behalve oude legervoertuigen zal ook Museum ’40-’45 een bijdrage leveren. Samen met een vertegenwoordiging van het college van Burgemeester en Wethouders  zal men om 15:00 uur  het bevrijdingsvuur ontsteken. Na het ontsteken van het vuur, het strijken van de vlag en het spelen van het Wilhelmus bent u van harte welkom op het terrein van Het Witte Kasteel.

Laat het vuur van vrede en vrijheid niet alleen in Loon op Zand branden, maar laat dit symbool  waar ook in de wereld de normaalste zaak zijn!